IMPERIAL= VIENA

 





Imparateasa Elisabeta ( Sissi) a Imperiului Austro-Ungar

 Cand aud cuvantul "IMPERIAL", automat, primul oras, dupa parerea mea, care poate fi caracterizat astfel este Viena, capitala frumoasei Austria.



 
             Sincer mi-e si greu sa incep sa descriu aceasta bijuterie istorica. Nu stiu de unde sa pornesc si cum sa ajung la intriga acestui post. :))

        
                 Cand eram copil, se difuzau desenele cu printesa Sissi a Bavariei,iar eu urmaream cu sufletul la gura episoadele. O admiram pentru caracterul, putin rebel, desi nu cred ca azi as cataloga-o la fel, din contra. Prezentarea unei frumoase tinere , de vita nobila,iubitoare de natura, echitatie si reticenta cand era vorba de afisari simandicoase, de rang inalt. Nu stiam eu atunci ca o sa ajung chiar acasa la Sissi, peste ani. :)
 
                  Sunt atat de multe lucruri de spus, evident marete, incat ma simt coplesita!
Anyway... o sa incep cu plimbarea pe Ringstrasse, deoarece am eu impresia ca poate fi numita expozitiune in acest mic fir narativ, sa zicem...
 
              Acest bulevard cu cladiri impunatoare, luxuriante, a fost ridicat la ordinul casei Habsburgilor. O sa puteti observa tipuri arhitecturale diverse, de la accente gotice pana la renascentiste. Cum ar putea fi altfel capitala marelui Imperiu Austro-Ungar?! 
 
                  Cuvintele sunt de prisos, caci  imaginile care mi-au trecut prin fata ochilor au dat tonul imaginatiei mele. Fiecare cladire, obiect, ma transpunea in acele vremuri.

                  Prima oprire a fost la catedrala Sfantului Stefan( Stephansdom). O bijuterie gotica, a carei temelie a fost pusa in secolul al XII-lea de catre ducele de Habsburg Rudolf al IV-lea. Merita sa-i treceti pragul caci veti descoperii numeroase obiecte de cult, cat si catacombele unde au fost inmormantate persoane marcante ale acelor timpuri , cum ar fi împăratul Friedrich al III-lea, prinţul Eugen de Savoia si nu in ultimul rand ducele de Habsburg Rudolf al IV-lea( fondatorul). La Stephansdom se organizeaza frecvent concerte de opera.

In plimbare ne indreptam spre palatal Hoffburg, pe Mariahilfer Straße, strada cu magazine a celebrilor designeri. Mna pentru cine isi permite si considera ca merita cheltuiala :))





Stephansdom

 


Mariahilfer Straße



Teatru national



Gradinile de pe langa Hoffburg

          
  In Viena e obligatorie vizitarea palatului Hoffburg inclusiv camerele regale ale indragitei imparatese Elisabeta( cunoscuta sub apelativul "Sissi"),  care a dus o viata destul de tumultoasa, din punct de vedere emotional, fiind mai degraba tipul de persoana care indragea natura, calatoriile , cultura si sportul, evitand companiile de elita. Nu a fost incantata niciodata de eticheta care urma sa o dobandeasca prin casatoria cu Franz Iosef. Tocmai din aceste motive lumea din intreaga Europa a inceput sa straneasca multiple zvonuri, fiind caracterizata ca o persoana ciudata, poate chiar nepotrivita pentru rangul acordat. A fost agasata si umilita de multe ori de soacra sa pentru mici greseli de eticheta. In ceea ce priveste relatia dintre aceasta si copiii ei, istoricii spun ca a fost una dificila si zbuciumata.Prima fetita, Sophie a murit la varsta de 2 ani. Apoi baiatul mostenitor, Rudolf, s-a sinucis din motive personal-emotionale, iar fiica Marie-Valerie( preferata sa), s-a casatorit impotriva vointei mamei sale. Din acel moment imparateasa Sissi a inceput sa calatoreasca tot mai mult prin lume, acest hobby ajungand sa-i fie fatal, la varsta de 61 de ani , la Geneva, in Elvetia, cand a fost injunghiata de un italian care era impotriva monarhiilor. Sursele spun ca dupa ce fapta a fost consumata, Luigi Luchene, a marturisit ca regreta fapta sa, deoarece Sissi nu merita acea soarta. 

 
  O caracteristica definitorie a Elisabetei, care am aflat-o in camerele acesteia, spun "camerae" fiindca detinea incaperi multiple, a fost atentia sa pentru forma, aspectul trupului si infatisarii sale, poate dusa un pic la extrema, din punctul meu de vedere( asta dupa ce am aflat ca la inaltimea de 1.72 m, cantarea doar 45 de kg.) Ritualul  de infrumusetare dura chiar o jumatate de zi. Poate incercarea sa de a-si distrage atentia de la suferinta dobandita si cauzata de sotul Franz, care se spune ca ar fi avut diverse amante si probabil nu-i oferea atentia cuvenita. Daca trag linia si fac o analiza rapida, imi dau seama cat de nefericita a fost de la instiintarea demararii mariajului sau, la varsta frageda de 16 ani.



Intrare in palatul Hoffburg

          



Monumentul ciumei












   

              In cadrul palatului Hoffburg o sa va documentati si o sa vizualizati orice detaliu legat de familia din dinastia Habsburg. Tot in acelasi perimetru, se afla si biserica de incoronare a fiicei lui Francisc I al Austriei cu Napoleon Bonaparte, cat si a membrilor imperiali austrieci, muzeul monetariei ( care de asemenea merita sa ii acordati atentie). O sa descoperiti lucruri care au apartinut acestora, cadouri primite din toate colturile lumii, frumos tare. E necesar sa acordati cel putin 4 ore celor doua obiective. Preturile intrarilor sunt de aproximativ 15 euro/ persoana/ obiectiv.
 

            Urmatoarea oprire este, binenteles, cunoscutul Palat Schönbrunn, resedinta de vara a familiei imperiale. O minunatie care se afirma prin stil luxuriant, gradini cu diverse teme, gradina zoologica si nu in ultimul rand, locul meu preferat, unde dimineata se degusta cafeluta, Gloriette!




























         Ca sa  puteti vizita palatul si toate gradinile cu calm , ar necesita o zi intreaga...Biletul de intrare e in jur de 18 euro/ persoana.

           Ce am mai vazut prin Viena? Aaaa...da! Parlamentul! O impunatoare cladire in stil grecesc, incluzand atat ornamentele, coloanele cat si fantana din fata acestuia reliefata in bustul zeitei intelepciunii Atena. Parlamentul este localizat tot pe Ringstrasse, ca si primaria Vienei, de altfel, deci nu aveti cum sa le ratati.
 



Parlamentul Austriei


Primaria Vienei
 



Statuia Maria Tereza( in parcul cu acelasi nume)






Muzeul de Istorie

          Timpul scurt petrecut in capitala imperiala a Austriei, l-am consumat cu aceste obiective care le consider principale.

           In incheiere as spune ca laitmotivul acestui post este cuvantul "imperial", clar, si totodata caracteristica definitorie a Vienei care a fost si o dainuie pe veci . Istoria tumultoasa si complexa este prezenta si ea peste tot. Chiar vazusem acum cateva seri un documentar referitor la prima cladire moderna a Vienei, care a starnit diverse discordii la vremea aceea. Este vorba de cladirea din fata intrarii palatului Hoffburg, respectiv in momentul de fata, sucursala bancii Raiffeisen. Am fost atat de placut surprinsa si totodata indignata ca nu am acordat atentie interiorului, caci pe cat de simpla si fara ornamente arhitecturale pe exterior , in interior denota un aer luxuriant- modern- interbelic (parca), presarat, in procent mare, de lemn de mahon si vitralii. O sa incerc sa caut documentarul undeva pe on-line si o sa atasez link-ul pentru cei interesati.

 Cert este faptul ca bogatia, educatia, frumusetea acestei capitale se observa usor in orice colt a orasului.                 

Postări populare de pe acest blog

CRACOVIA , ORASUL LEGENDELOR!

LACUL COMO, MILANO SI BERGAMO, PARTE A LOMBARDIEI

BARI, CAPITALA REGIUNII ITALIENE APULIA - partea I

MONOPOLI NU E DOAR UN JOC, CHIAR EXISTA!

UNIVERSUL ALBASTRU IN CROATIA - TROGIR, SPLIT SI OMIS - PARTEA I

BASMUL ORASULUI ALBEROBELLO

BOLOGNA , ORASUL "ROSU"